ΠΑΓΝΗ: Άμεσες λύσεις ζητά από το διοικητή το σωματείο εργαζομένων

Να δοθούν άμεσα λύσεις σε κάποια πρόσθετα προβλήματα και ελλείψεις που έχουν προκύψει την περίοδο της πανδημίας, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία προσωπικού και ασθενών, ζητά το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με υπόμνημα στον διοικητή του νοσοκομείου.

Στο υπόμνημα αναφέρονται:

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 στη χώρα το τελευταίο διάστημα, επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας της υγείας τόσο των εργαζομένων στο νοσοκομείο όσο και των ασθενών. Το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ έχει τονίσει πολλές φορές την ανάγκη πλήρους στελέχωσης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξασφάλισης επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), ώστε να μπορεί το νοσοκομείο να ανταπεξέρχεται όχι μόνο στις συνθήκες της πανδημίας αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες. Με το παρόν υπόμνημα σας επισημαίνουμε και ζητούμε να δοθούν άμεσα λύσεις σε κάποια πρόσθετα προβλήματα και ελλείψεις που έχουν προκύψει την περίοδο της πανδημίας, τα οποία κατά τη γνώμη μας εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία προσωπικού και ασθενών.

  • Δεν υπάρχει ξεχωριστό παιδιατρικό ΤΕΠ-COVID, με αποτέλεσμα τα παιδιά που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα να εξετάζονται στο ΤΕΠ-COVID των ενηλίκων από τον ίδιο γιατρό που εφημερεύει στο παιδιατρικό ΤΕΠ, ο οποίος -αφού εφαρμόσει τα απαραίτητα MAΠ (μάσκα FFP2, ρόμπα, οφθαλμική ασπίδα, γάντια) και εξετάσει το ύποπτο παιδί σ’ αυτό το χώρο, επιστρέφει στο παιδιατρικό ΤΕΠ, συνεχίζοντας την εξέταση άλλων επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών. Η αναμενόμενη αύξηση το επόμενο χρονικό διάστημα του αριθμού των παιδιών με ύποπτα συμπτώματα (πυρετός, βήχας, διάρροια κλπ.), τα οποία δεν είναι ειδικά και προσομοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης και άλλων λοιμώξεων, είναι πιθανό να προκαλέσει δυσλειτουργία στο παιδιατρικό ΤΕΠ, αφού οι παιδίατροι θα αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται συχνά μεταξύ αυτού και του ΤΕΠ-COVID ενηλίκων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εξέτασης των παιδιατρικών περιστατικών αλλά και την αύξηση του κινδύνου διασποράς του ιού. Ωστόσο, ο αριθμός των παιδιάτρων που υπηρετεί σήμερα δεν επαρκεί για να καλύπτονται ταυτόχρονα τα δύο απαραίτητα ΤΕΠ και γι’ αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης του τμήματος με προσωπικό. Επίσης, η ενδεχόμενη αύξηση των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων παιδιατρικών κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία θα κάνει αναγκαία τη δημιουργία πρόσθετων θαλάμων απομόνωσής τους και στην παιδιατρική κλινική. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη να διαμορφωθεί ο χώρος στον οποίο περιμένουν οι ασθενείς του προεγχειρητικού ελέγχου με κατάλληλο στέγαστρο. Επίσης, κατάλληλο στέγαστρο πρέπει να τοποθετηθεί και στην διαδρομή για τα ύποπτα περιστατικά του covid ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι οι ασθενείς στα καιρικά φαινόμενα.
  • Γιατροί από τμήματα όλου του παθολογικού τομέα καλύπτουν εφημερίες στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται και να εφημερεύουν και στα τμήματά τους. Το αποτέλεσμα είναι να υπερβαίνουν κάθε μήνα το πλαφόν των εφημεριών, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούνται. Είναι γνωστό ότι λόγω των πολλών ελλείψεων σε γιατρούς, οι μετακινήσεις αυτές προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των περισσοτέρων τμημάτων. Επίσης, η παράλληλη απασχόληση των γιατρών τόσο του παθολογικού τομέα όσο και του ΤΕΠ στα τμήματα COVID αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστους διαβητικούς, ασθενείς με κακοήθειες, ανοσοκατεσταλμένους κοκ), σε περίπτωση που κάποιος γιατρός προσβληθεί από το ιό (παρά την εφαρμογή του πλήρους εξοπλισμού ΜΑΠ). Γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητο ειδικά αυτοί οι γιατροί να ελέγχονται συστηματικά με τα απαραίτητα τεστ. Το πρόσφατο παράδειγμα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ενισχύει την άποψη μας για τα test .
  • Σύμφωνα με πρόσφατη (9/9/20) εγκύκλιο του υπουργείου υγείας, στα «μέτρα πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας» στις μονάδες ψυχικής υγείας περιλαμβάνεται η «μέριμνα για την ύπαρξη διαθέσιμου ειδικού θαλάμου διαχείρισης περιστατικών που χρήζουν απομόνωσης-καραντίνας, για περιπτώσεις επείγοντος νεοεισαγόμενου περιστατικού, (π.χ. εισαγγελικής παραγγελίας), όπου το νεοεισερχόμενο άτομο θα παραμένει για 1-2 εικοσιτετράωρα, μέχρι να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα του test». Παρόμοια ανάγκη διαμόρφωσης κατάλληλου χώρου για απομόνωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 βέβαια υπάρχει και σε διάφορα άλλα τμήματα που ενώ είναι επιβεβλημένη η νοσηλεία τους στο συγκεκριμένο τμήμα, είναι συγχρόνως απαραίτητη και η απομόνωση τους μέχρι να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα του test ή αν είναι βέβαια θετικό η συνέχιση της νοσηλείας του ( π.χ επίσης η μονάδα καρδιοπαθών κ.α). Σε πολλές περιπτώσεις παρόμοια πρόβλεψη δεν υπάρχει κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης και γνωστής έλλειψης κλινών, που πολλές φορές οδηγεί όχι μόνο να μην υπάρχουν θάλαμοι απομόνωσης, άλλα αντίθετα ασθενείς να νοσηλεύονται στοιβαγμένοι στους διαδρόμους (βλ. «ράντζα»).
  • Επισημαίνουμε από τώρα την ανάγκη έγκαιρης προμήθειας επαρκούς ποσότητας αντιγριππικών εμβολίων από το νοσοκομείο, ειδικά φέτος που τα περιστατικά γρίππης θα συμπέσουν με την πανδημία κορονοϊού.

Συμπερασματικά, για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, θεωρούμε αναγκαία τα εξής:

  • Να λειτουργήσει άμεσα χωριστό παιδιατρικό ΤΕΠ-COVID με διαφορετικό χώρο αναμονής (με υπόστεγο στον εξωτερικό χώρο), το οποίο πρέπει να στελεχωθεί με νέες προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και καθαριστριών και να εφοδιαστεί με επαρκή ΜΑΠ (μάσκες FFP2, οφθαλμική προστασία, κλπ).
  • Να γίνονται μοριακοί έλεγχοι για SARS-CoV-2 ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους υγειονομικούς (ανάλογα με το βαθμό έκθεσης).
  • Να πραγματοποιούνται μοριακά τεστ για SARS-CoV-2 σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.
  • Νέες προσλήψεις μόνιμων απαραίτητων γιατρών ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις για εφημερίες στη ΜΑΚ.
  • Διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για απομόνωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στα τμήματα που αυτό είναι απαραίτητο (π.χ ψυχιατρική, ΜΕΠΚ κ.α).
  • Έγκαιρη προμήθεια επαρκούς ποσότητας αντιγριππικών εμβολίων για το προσωπικό του νοσοκομείου.
  • Να τοποθετηθεί ειδικό σκέπαστρο στο σημείο αναμονής των αποτελεσμάτων για covid στα ΤΕΠ
  • Να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας μεταξύ των γραφείων των εργαζομένων.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠρόεδροςΟ Αναπλ. Γραμματέας
   
Βρύσαλης ΔημήτρηςΦραντζέσκος Γιώργος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί